The Americans – en ganska bra serie

Har ni sett den amerikanska serien The Americans ännu? Ja, det är inte en jättedålig idé, för det är verkligen en ganska bra serie.

Jag började kolla på den här serien på Netflix för ett tag sedan när jag kände mig uttråkad någon dag, och verkligen inte hade någonting speciellt att se på. Ja, ni vet, en sådan där dag då man inte är sugen på att sätta igång och titta på någonting som är allt för krävande, men ändå inte vill slösa sin tid på någon lökig komediserie? Ja, och då passade The Americans faktiskt perfekt!

Det hela tar sin början under höjden av kalla kriget, i USA på 80-talet. Det är piken av the Reagan eighties och kommunistjakten är hetare och viktigare än någonsin. Folk ser kommunister i varenda buske, och rätt som det är dyker det upp ett rykte på FBI. Det sägs att det ska finnas planterade familjer i USA, med ryska spioner som lever helt vanliga amerikanska liv, och pratar perfekt amerikanska!

Och ja, vad tror du att serien handlar om? Exakt – den handlar om precis en sådan familj. Vi får följa ett till synes helt vanligt och perfekt amerikanskt par i en liten villaförort. De har två amerikanska barn och driver en liten resebyrå, och på fritiden umgås de med sina amerikanska vänner. Och så är de ryska spioner, förstås.

Det hela utvecklas till en ganska spännande katt- och råttalek mellan paret och deras nyinflyttade granne som visar sig vara FBI-agent på anti-spionage-avdelningen, och genom serien sviktar och förändras karaktärernas sympatier, och likaså våra sympatier som tittare. Det är faktiskt väldigt intressant med en amerikansk serie där det faktiskt inte är självklart att det är amerikanerna som är hjältar och ryssarna som är skurkar.

Så, när du har en sådan där lite seg dag – ta dig en titt på The Americans!